ya

Köken: Arapça (yā)
[ünlem] `ey, hey` anlamlarında bir seslenme sözü
YA İLE BENZER OLAN KELİMELER
YA İLE BENZER OLABİLECEK DİĞER KELİMELER
ama
özellikle
törpü
veya
HECELEME
ya
YA KELİMESİNİN ANLAMLARI VE ÖRNEKLER
  1. [ünlem] `ey, hey` anlamlarında bir seslenme sözüÖrnek: Yürü ya mübarek!
  2. [edat] Evet
  3. [bağlaç] Şaşma, şaşkınlık bildiren bir sözÖrnek: Ya, bu adam kim?
  4. [bağlaç] Bir düşüncenin karşıtı düşünülürken kullanılan bir sözÖrnek: Yetişirim diyorsun, ya yetişemezsen?
  5. [bağlaç] Gereklik ve onay bildiren cümlelerde yargının onaylandığını bildiren bir sözÖrnek: Biz de gelelim mi? -Gelin ya.
  6. [bağlaç] Dilek ve geniş zaman kiplerinde yargıyı güçlendiren bir sözÖrnek: Bu, söylenecek söz mü? -Söylenir ya. Azıcık yardımcı olsa ya.
  7. [bağlaç] Bilinen, görülen, hatırlanıp anlatılan bir olay dolayısıyla da sorulan başka bir konu için kullanılan bir sözÖrnek: Sen geldin, ya Ahmet? Siz karnınızı doyurdunuz, ya ben ne yapayım?
  8. [bağlaç] Bir düşüncede sıra ile yer alan ayrı cins ögelerden biri ötekilerden üstün görüldüğünde `hele, özellikle` anlamlarında kullanılan bir sözÖrnek: O çocuğun terbiyesine, zekâsına, çalışkanlığına diyecek yok, ya inceliği. Fırtına kırdı, döktü, yıktı, ya o ağaçlara verdiği zarar.
  9. [bağlaç] Cevap niteliğinde olan cümlenin sonuna getirildiğinde asıl yargının arkadan gelen cümle ile anlatılacağını belirten bir sözÖrnek: Fena oğlan değildir, değildir ya, yalnız bu sarhoşluğu var. [Memduh Şevket Esendal]
  10. [bağlaç] Bazı çekimli zamanlardan sonra gelerek anlamı pekiştiren, kuvvetlendiren bir söz: yediydin ya. oturmuşum ya
Kelime kaynağı: TDK Güncel Türkçe Sözlük
  • Paylaş: