TÜRKÇE ÖĞRENENLERE YARARLI BİLGİLER

Sıfırdan Türkçe öğrenmek, köklü bir geçmişi olan bir dili öğrenmek anlamına gelmektedir. Dünya üzerinde en çok konuşulmakta olan dillerden biri Türkçedir.
Türkçeyi öğrenmek temel kuralların neler olduğunu bildikten sonra oldukça kolaydır.

 Türkçe Dilinin Tarihi

Sondan eklemeli diller arasında yer alan Türkçe, Ural Altay dil ailesinin bir üyesidir. İlk Türkçe metinlere Sümerler zamanında tabletlerde rastlanmaktadır. Dilin kullanıldığı coğrafya Moğolistan’dan Avrupa’ya; Sibirya’dan Afrika’ya geniş toprakları kapsamaktadır.

11. YY’da Kaşgarlı Mahmut tarafından, Türkçe’nin ilk sözlüğü olma özelliğini taşıyan, Divanü Lügati-t Türk yazılmıştır. 7500 Türkçe kelimenin Arapça karşılıklarının bulunduğu eserde amaç, Arap toplumuna Türkçeyi öğretebilmektir.

 Türkçe Öğretiminde Dikkat Edilecek Noktalar

Divanü Lügati-t Türk’te Türkçe öğreniminde dikkat edilmesi gereken noktalar belirtilmiştir.

Yabancıların Türkçe öğrenmesi için, örneklerden kurallara gidilerek, daha çok örnek üzerinden bir anlatım uygulanmalıdır. Bu sayede bilginin kalıcı olması amaçlanmaktadır. Yazılı metinler üzerinden okuma yapılmalıdır. Bu sayede bir dilin en büyük zenginliği olan atasözleri, deyişler gibi farklı kullanımlar öğrenilmelidir.

En önemli nokta her öğrenmede olduğu gibi tekrardır. Tekrar yapılmadığında bütün bilgiler kolaylıkla unutulmaktadır. Bu nedenle tekrar tekrar okuma ve yazma çalışmaları yapılmalıdır.

 Türkçede Yazılış ve Okunuş Farklılıkları

Türkçe ’ye tam olarak yazıldığı gibi okunan bir dil gibi bakmak doğru olmayacaktır. Çok büyük farklar söz konusu olmasa da, yazı dili ve konuşma dili arasında birtakım değişiklikler olabilmektedir. Örneğin yazarken “Akşama Ali ile buluşacağız.” şeklinde ifade edilen cümle; karşılıklı konuşma sırasında “Akşama Ali'yle buluşcaz.” şeklinde kullanılır.

Yerel Farklılıklar

Türkçe öğreniyorum kelimeler çok farklı söyleniyor diye düşünüyorsanız şive farklılıkları ile karşı karşıyasınız demektir. Türkçe ’de her kentin, ilçenin ve köylerin şive ve ağız farklılıkları bulunmaktadır. Bir ilde yaşarken bir köye gittiğinizde bile orada kullanılan birçok sözcüğü anlayamayabilirsiniz.

Ege şivesinde ı ve i harfleri kelimelerin önünde sıklıkla kullanılmaktadır. İlan(yılan), ileğen(leğen), ırahmatlık(rahmetlik) gibi kullanımlar yaygındır. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde hâl hatır sormak için needip goyyonuz, needip durursunuz gibi ne yapıyorsunuz anlamına gelen kullanımlar; İç Anadolu’da nörüyon, Trakya bölgesinde napan be ya, Karadeniz’de nabaysın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da nabıyon şeklinde kullanılmaktadır.

Bu nedenle Türkçe öğreniminde, bulunduğunuz bölgenin şivesi hakkında bilgi edinmek faydalı olacaktır.

 Türkçeyi Yerinde Öğrenmek

Sıfırdan Türkçe öğrenmek için en kalıcı çözümlerden biri Türkiye’ye belli süreli bir ziyarette bulunmak olabilir. Burada hem yaşayarak hem de Türkçe eğitim desteği alarak, istenilen seviyede Türkçe bilgisi elde edilebilir. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde bu konu ile ilgili faaliyetlerde bulunan eğitim merkezleri bulunmaktadır.

 Türkçe Öğrenmek İçin Yararlanabileceğiniz Kaynaklar

Türkçe öğrenimi için eğer Türkiye’de bulunma imkânınız yoksa çeşitli kitap, web sitesi, uygulama üzerinden çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Türkçe’nin yaygınlaşması ve öğretilmesi amacıyla, Yunus Emre Enstitüsü yurt dışında birtakım faaliyetler yürütmektedir. Dünyanın dört bir yanında yer alan temsilcilikleriyle, Türkçe’nin gelişimine hizmet veren Enstitü, internet sitesinden çeşitli eğitim materyalleri ile Türkçe öğrenmek isteyenlere yardımcı olmaktadır. Web sayfasında çeşitli kitaplar, Türkçe kelime öğrenme programı gibi uygulamalar, videolar ve öğretim afişleri yer almaktadır.

 Türkçeyi Kalıcı Bir Şekilde Nasıl Öğrenebilirim?

İnsanlar sadece merak ve Türk Kültürü’ne olan ilgilerinden dolayı Türkçe öğrenmek isteyebileceği gibi; göçmenlik başvurusu, Türk bir eş adayı olması, Türkiye’de yaşama isteği gibi nedenlerle Türkçeyi öğrenmek isteyebilirler. Burada önemli olan ise kalıcı öğrenme ve akıcı konuşma için gerekli olan çalışmanın yapılmasıdır.

Öğrenme biçiminize göre kullandığınız materyalleri her zaman baş ucunuzda bulundurmalısınız. Türkçede belli bir seviyeye geldikten sonra, her gün Türkçe kitap okumalı ya da süreli yayınları takip etmelisiniz. Türkçe film, dizi ve haberleri, Türkçe alt yazılı izlemek size hem telaffuz yeteneği hem de dil bilgisi anlamında katkı sağlayacaktır. Bu şekilde Türkçe öğreniminizi kalıcı hale getirebilirsiniz.
  • Paylaş:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR