TÜRKÇE ÖĞRENENLERE YARARLI BİLGİLER - 2

Türkçe, Ural-Altay dil ailesi arasında yer alan, Oğuz grubuna ait bir dildir. Dünyada en çok konuşulan diller arasında, beşinci sırada olan Türkçe, başta Türkiye olmak üzere, Türki devletlerde (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan), Kıbrıs'ta ve Avrupa'nın birçok ülkesinde konuşulmaktadır.
Türkçe konuşmayı öğrenmek ve Türkçe konuşmayı öğretmek aslında sanıldığının aksine çok da zor değildir. Türkçede dil bilgisi kuralları ve gramer açısından, öğrenmek isteyenleri zorlasa da ve karmaşık olsa da, konuşmayı öğrenmek için basittir. Kelimelerin telaffuzu kolaydır. Ayrıca Türkçe sert bir dil olmadığı için tınısı da güzeldir.

 Türkçe Öğrenmek Kolay Mı?

Dil bilgisi açısından bakıldığında Türkçe dilinin öğrenimi zor gelebilir. Fakat Türkçe dilinin fonetik uygunluğu ve Latin harfleri kullanımından ötürü, diğer Latin harflerini kullanan dilleri konuşanlar için kolay denebilir. Türkçe eklemeli dil olduğundan, başta öğrenenlere zor gelse de, mantığı kavradıktan sonra öğrenmesi pratik ve hızlı bir almaktadır. Türkçe öğrenmek kolay mı sorusunun cevabı kısaca bu şekildedir.

 Türkçe Sondan Eklemeli Bir Dildir

Evet Türkçe sondan eklemeli dildir. Bu tür dillere eklemeli veya bitişken dil ismi de verilir. Türkçe, Moğolca, Fince, Macarca, Mançuca, Tunguzca gibi diller eklemeli diller grubuna girerler.

Dünya üzerinde konuşulan diller, yapıları bakımından üç grupta incelenir. Tek heceli diller, çekimli diller ve eklemeli diller. Çince, Vietnamca ve Bask dili tek heceli dillere örnek iken, çekimli diller arasında Almanca, Fransızca, Farsça ve Hintçe gibi diller bulunur.

Eklemeli Dil Nedir?

Eklemeli dillerde, isim ve fiil çekimleri ile yeni kelimelerin meydana gelmesinde kök değişmez. Kökün önüne veya sonuna birtakım ekler getirilerek kelime veya söz öbeği meydana getirilir. Yani "sev" sözcüğünden "sevgi" ve "sevgili" gibi kelimeleri türetmek buna örnek olabilir. Yabancılar için Türkçe öğrenimi bu yüzden kolaydır.

 Türkçe Yazıldığı Gibi Okunur

Aslında tam olarak yazıldığı gibi okunan bir dil yok. Kısmen yazıldığı gibi okunan diller var. Türkçe de bu tanıma en çok uyan dillerden bir tanesi. Fince, Çekçe, Letonca, İspanyolca, İtalyanca gibi diller de Türkçe gibi kısmen yazıldığı gibi okunan dil çeşitlerindendir. Yani Türkçe alfabe bazından ezberlerseniz, kelimeleri ve söz öbeklerini de aynı ses tınısıyla okumanız mümkündür. Yani Türkçeyi öğrenmek için tek tek harfleri ezberlemek kısmi olarak yeterli okumanıza ve öğrenmenize büyük yarar sağlar. Yani İngilizce dilindeki gibi, harflerin farklı sesleri yoktur.

Türkçe'nin kısmen yazıldığı gibi okunur denmesinin sebebi de aslında "İstanbul Türkçesi" denilen, daha tınılı konuşmanın bir ifadesi şeklinde betimlenir. Şu şekilde, "Ben İstanbul'a gidiyorum" diye yazarken, "Ben İstanbul'a gidiyom" yazımı örnek gösterilebilir. Fakat bu bilgi temelde doğru değildir. Zira Türkçede "gidiyom" şeklinde bir kelime yoktur, aslında kelimenin okunuşu da, yazılışı da "gidiyorum" şeklinde olmalıdır. Dolayısıyla Türkçe kısmi olarak yazıldığı gibi okunan nadir dillerden bir tanesidir.

Türkçe Öğrenme Konusunda Pratik Bilgiler Dil öğrenmek, özellikle belirli bir yaşı geçtikten sonra kişiler için zor olabiliyor. Diğer dilleri öğrenirken, nasıl çalışma düzeni oluşturuluyorsa, Türkçe dili öğrenme konusunda da aynı hassasiyet oluşturulmalıdır. Düzenli ve tekrar çalışmalı yapılmalı ve bol bol dinleme yapılmalıdır. Aynı zamanda dil bilinmese dahi, öğrenilen kelimeler ile konuşma ve okuma çalışmaları yapılmalıdır.

Dijital dünyada, her dili öğrenmek için uygulamalar, programlar ve sözlükler bulunmaktadır. Türkçe öğrenme için de aynı uygulamalar internet üzerinden edinilip, uygulama yapılabilir. Ayrıca Türkçe öğrenimi için, ücretsiz Türkçe öğrenme sistemleri ve amatörler veya profesyoneller tarafından hazırlanan videolar da bulunmaktadır.
  • Paylaş:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR